Stan na dan ili mesečno izdavanje nepokretnosti

Veliki broj vlasnika stanova koji se odluče da iste izdaju, posebno vlasnici manjih stanova, jednosobnih i jednoiposobnih, često se nalaze pred dilemom da li iste izdavati na dnevnom nivou ili na mesečnom.

Kada se objektivno sagledaju prednosti i mane obe strane, postoje jasno da je nedoumica u potpunosti opradana. Koje su prednosti i mane izdavanja stana na dan: Osnovna prednost izdavanja stana na dan jeste upravo ta što se na taj način, ukoliko vam stan bude izdat bar dve nedelje u toku jednog meseca, možete ostvariti veću zaradu od najma stana na mesečnom nivou. Sa druge strane, da bi ste imali pun kapacitet popunjenosti stana koji planirate da izdajete na dan, taj stan mora biti na atraktivnoj lokaciji, koja podrazumeva uži centar grada. Dodatno, izdavanje stana na dan prati i niz svakodnevnih obaveza, pa je neophodno da budete dostupni za svakodnevne zakupce, kako za omogućavanje pristupa nepokretnosti, tako i prilikom napuštanja iste, sve u cilju provere da li je nepokretnost ostala neoštećena, kao i u cilju čišćenja i pospremanja nepokretnosti i stavljanje iste u potpunu funkcionalnost za nove korisnike. Ne zaboravite da kod izdavanja stana na dan, sve troškove redovnog održavanja stana, kao i režijske troškove, snosite upravo vi. Koje su prednosti i mane izdavanja stana na mesečnom nivou. Svakako, kao osnovna prednost izdavanja stana na mesečnom nivou je ta što ćete imati mnogo manje brige oko redovnog ulaganja, čišćenja i održavanja istog, dočekivanja novih korisnika i ispraćanja istih. Sve mesečne režije, umesto vas će snositi korisnik stana. Dodatno, prednost se ogleda i u tome što možete računati na sigurne mesečne iznose na ime zakupa, lako možete planirati svoje troškove i obaveze u skladu sa novcem koji raspolažete, dok sa druge strane, izdavanje stana na dan može biti neizvesno u pogledu broja dana u mesecu kada će stan biti izdat, posebno ako se uzme u obzir i činjenica da svako kratkoročno izdavanje ima svoju sezonu, kada postoji veća i manja poseta. Mana izdavanja stana na mesečnom nivou svakako može biti ta, da ukoliko ne regulište otkazni rok Ugovorom o zakupu na određeni period koji vama omogućava dovoljno vremena da pronađete nove zakupce, možete doći u situacija da vam zakupac neposredno pred napušanje stana otkaže zakup, te da nemate dovoljno vremena za pronalaženje novog zakupca i na taj način izgubite jednomesečnu ili višemesečnu zakupninu.

Mana može biti upravo ta i što mesečnim zakupom možete ostvariti manji novčani iznos od iznadavanja stana na dan, ali samo u slučaju popunjenosti kapaciteta stana na dan bar dve nedelje u toku meseca.

Compare listings

Compare
×